Nyitólap
Könyvtárunkról
Szolgáltatások
Katalógusok
Könyvajánló
Rendezvények, hírek
Archívum
Támogatóink

Rendezvények, hírek


Csoportos látogatás a Málenkij Robot emlékhelyre tovább »
Csoportos látogatás a Málenkij Robot emlékhelyre
[ 2020. január 30. 14.00 ]
Az 1944-es német megszállást és a nyilas uralmat követően, a milliókat érintő világháborús pusztítás után a Vörös Hadsereg újabb megpróbáltatás elé állította a magyar lakosságot. Hadifogolygyűjtő-táborokat hoztak létre, ahonnan folyamatosan bevagonírozták, majd a Szovjetunió különböző területeire, „málenkij robotra” szállították az embereket, hogy felgyorsítsák a háború nyomán romokban heverő Szovjetunió újjáépítését. A nők és a férfiak mind kemény fizikai munkát végeztek. A borzasztó higiéniás viszonyok, az embertelen körülmények következtében megközelítőleg 300 ezer magyar veszíthette életét a Szovjetunióban.
E pokol bugyrait mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítóhelye, amelyet a Magyar Államvasutak „atombiztos” légoltalmi óvóhelyén (Budapest IX. kerület Fék utca 6.) rendeztek be.
A kiállítás fényképeken, plakátokon, visszaemlékezéseken és túlélőktől származó tárgyakon keresztül mutatja be Magyarország második világháborús végnapjait, a kényszermunkára elhurcoltak keserves mindennapjait.
Felhívjuk az érdeklődők figyelmét: a bunkerépületben olykor lépcsőzni is kell.
Belépődíj felnőtt csoportjegy: 1.600 forint/fő
                 26 éves korig, illetve 62-70 év között: 1.000 forint/fő
                 70 év felettieknek: ingyenes
Limitált számú látogató vehet részt a programon, ezért kérjük, hogy a konyvtar@vasasok.hu e-mail-címen vagy a 313 62 50-es telefonszámon január 23-ig közölje részvételi szándékát. Ha pedig véletlenül közbejön valami akadály, kérjük, azt is jelezze, hogy a várólistások előbbre léphessenek.
Cím: Budapest IX. Fék utca 6. Találkozás január 30-án 13.50-kor a bejáratnál.
Megközelíthető az 1-es villamossal, a Málenkij Robot megállónál kell leszállni.

Morzsaparty a könyvtárban tovább »
Morzsaparty a könyvtárban
[ 2020. február 4. 17.30 ]
Ételóstolóval egybekötött könyvbemutató lesz a könyvtárban. Csigó Zita Morzsaparty – tudatos konyha maradékok felhasználásával című legutóbbi könyvében óva int attól, hogy kidobjuk, elajándékozzuk a vendégeskedésből vagy ünnepek után maradt készételt, mondjuk a bejglit vagy a töltött káposztát. Új fogást lehet kreálni belőlük. Nem kell rögtön a boltba rohanni akkor sem, ha a kamrában vagy a hűtőszekrényben csak néhány alapanyag pihen. Leleménnyel ezekből szintén ínycsiklandó ebéd, vacsora kerekedhet. Gyakorlott háziasszony is sok új trükköt tanulhat a szerzőtől, aki ételfotós, receptfejlesztő, profi konyhaművész és gasztronómiai blogokat vezet. A Vasas Könyvtár rendezvényén nemcsak plusz fortélyokat oszt majd meg a hallgatósággal, hanem maga készítette falatkákkal is megkínálja őket.
Belépődíj: 300 forint

Biblioterápia térítésmentesen tovább »
[ 2019. szeptember 25-étól ]
         
GYÓGYÍR A LÉLEKNEK
kéthetente ingyenesen

A biblioterápiás foglalkozások szeptember 25-étől folytatódnak a Magdolna utcai könyvtárban.
Az Amerikában az 1800-as évek eleje óta alkalmazott módszert a személyiség, az önismeret, a szociális és kommunikációs képességek fejlesztésére, értelmi, lelki felfrissülésre, közösségépítésre, mentális és mindennapi problémák enyhítésére egyaránt használják.

Az egyik első biblioterapeuta az Ezeregy éjszaka mesemondója, Seherezádé volt, aki folytatólagos történetekkel fékezte meg Sahrijár szultán gyilkos bosszúját, amelyet a férfi felesége hűtlensége miatt a nőkre zúdított. A léleknek gyógyírt jelentő biblioterápia azon alapul, hogy a hétköznapi problémákat művészi eszközökkel megfogalmazó irodalmi szövegek jóvoltából a csoportban résztvevő külső szemlélőként láthatja saját gondját, búját-baját, és így következmények nélkül szembesülhet különböző megoldási lehetőségekkel.

A Vasas Központi Könyvtár Alapítványnál délután vannak a „mesék”. A foglalkozást a bilbioterápiában jártas könyvtáros, Sóron Ildikó vezeti. Az új "évadban" páratlan heteken szerdán 16 órakor kezdődik a foglalkozás a VIII. kerület Magdolna utca 5-7. szám alatti könyvtár olvasótermében.

A program ingyenes, de regisztráció szükséges. Kérjük, hogy a foglalkozás előtti napon 12 óráig,  jelezzék részvételi szándékukat a konyvtar@vasasok.hu e-mail-címen.
A legközelebbi alkalom 2020. január 15-én 16:00-kor lesz.
A csoport nem zárt, lehet „hiányozni” és alkalomról alkalomra újaknak bekapcsolódni.


VASAS KÖZPONTI KÖNYVTÁR ALAPÍTVÁNY
1086 Budapest, Magdolna u. 5-7.
Telefon: (+36) 1 313-6250 | E-mail: konyvtar@vasasok.hu
Nyitva tartás: hétfő, szerda 12.00-17.00 óráig, kedd: 08.00-18.00 óráig, csütörtök: 08.00-18.00 óráig.
 
 
Szirén Online Katalógus www.emagyarorszag.hu
Beállítás kezdőlapként | Hozzáadás a kedvencekhez | Copyright © 2010. Vasas Központi Könyvtár Alapítvány. Minden jog fenntartva. www.ysolutions.hu
 
Vasas Központi Könyvtár Alapítvány