Nyitólap
Könyvtárunkról
Szolgáltatások
Katalógusok
Könyvajánló
Rendezvények, hírek
Archívum
Támogatóink

Archívum

Tavaszi online könyvvásár, kedvezménnyel tovább »
Tavaszi online könyvvásár, kedvezménnyel
[ 2024. május 1-14-ig ]
Több ezernyi duplum könyv közül ezúttal a szakirodalom volt a legkeresettebb, nem csoda, hiszen szép számmal akadtak a kínálatban ilyen kötetek. Akár 70-100 forintért értékes példányok kerültek magánemberek birtokába a Vasas Könyvtár raktárából. Bebizonyosodott ezúttal is, hogy a járvány kikényszerítette online könyvvásár már közelebb áll az érdeklődők többségének igényeihez, mint a zsúfolt könyvtár kijelölt polcain való válogatás. Otthon nyugodtan végigböngészhetik a hosszú listát, és összevethetik érdeklődésükkel meg a saját polcaikon található könyvekkel az eladó köteteket.
Szabadtéri könyvtár tovább »
Szabadtéri könyvtár
[ 2024. április 27. Horváth Mihá ]
A Józsefvárosi Közösségek Ünnepén a Vasas Könyvtár is kitelepült a Horváth Mihály térre. Vittünk irodalmi kvízeket felnőtteknek, amikben a bulvársajtó nyelvén megfogalmazott regényismertetőkből kellett kitalálni, hogy melyik író melyik művére vonatkozik a szöveg, és mókás mesekvízeket is osztogattunk. A helyes megfejtők között egy-egy könyvet sorsoltunk ki mindkét kategóriában. A fotókon épp a válaszokon gondolkodnak a jelenlévők, illetve a 300 forintos egységáron kínált könyvek közül válogatnak. A rendezvény pontgyűjtő versenyének nyertesei pedig olyan kupont is találtak az ajándékok között, amelynek felmutatása után 12 hónapig beiratkozási díj nélkül, térítésmentesen kölcsönözhetnek a Vasas Könyvtár folyton friss irodalommal bővülő 113 ezer kötetes állományából.
Költészetnapi délután Galkó Balázzsal tovább »
Költészetnapi délután Galkó Balázzsal
[ 2024. április 11. 17:00 ]
Galkó Balázsnak hároméves korában lett kedvenc költője József Attila. Ekkor hallgatta az Altató című verset, és meg volt róla győződve, hogy személyesen őt biztatja benne József Attila, hogy „aludj el szépen, kis Balázs”. A Vasas Könyvtár költészetnapi versdélutánján kiderült, hogy a színész ma is mennyire azonosul az alkotóval. Egymást követték a jól ismert és a ritkábban idézett József Attila-versek, levél- és naplórészletek. Az előadó akár a strófa közben is megállt, és a költő életrajzából fűzött érdekességeket az adott részlethez. Különben is úgy mondta a költeményeket, mintha mesélne. Nem engedte, hogy megkülönböztessük a híres sorokat a saját lelkes megjegyzéseitől. Szenvedélyességéről a Kurcz Orsi által készített fotók is árulkodnak.
Az utóbbi években alig foglalkoztatják Galkó Balázst. Művésznyugdíját – amely nem éri el a nettó minimálbér szintjét – hivatalsegédi munkával egészíti ki. Előzetesen megállapított honoráriumát a Vasas Könyvtár megtoldotta a költői est jegybevételének 50%-ával, és egy külön dobozban adományt is gyűjtött a művésznek már készülő új könyvének kiadására.A folytatásért kattintson fent a "tovább"-ra
Keveházi Gábor balettművész "táncoltatta" és nevettette meg a közönséget tovább »
Keveházi Gábor balettművész "táncoltatta" és nevettette meg a közönséget
[ 2024. február 13. H13Kultpont ]
 A könyvtár Facebook-oldalán,:https://www.facebook.com/vasaskonyvtar a március 27-i bejegyzésben megnézhető a beszélgetés videófelvétele. Milyen gyerekkora van egy későbbi világhírű szólótáncosnak? Miféle áldozatokat követel ez a hivatás a követőjétől? A balettművész életereje teljében kénytelen búcsúzni a színpadtól. Hogyan tudja felépíteni további karrierjét? Mozdul-e a lába ma is, ha meghallja, mondjuk, A diótörő vagy A csodálatos mandarin zenéjét, amelyekre oly sokszor táncolt? Mindezek a kérdések felmerültek az anekdotázó kedvű Kossuth-díjas művésszel  a külső helyszínen,a H13 Kultpontban folytatott beszélgetésen, ahol Mátraházi Zsuzsa, a Vasas Könyvtár vezetője kérdezett, aki történetesen az egyik Corvin negyedi házban együtt „gyerekeskedett” a későbbi hírességgel. Keveházi Gábor rövid ideig a Práter utcai iskolába járt, ahol nem bírt magával. Azért került a Balettintézetbe, hogy ott kedvére kiugrálhassa magát. Először tiltakozott, mert a családi hagyományt folytatva focista akart lenni. Aztán elbűvölte a színház. A balettirodalom szinte minden főszerepét eltáncolta. Először 1989-ben, 36 évesen lett az Operaház balettigazgatója. 70 évesen is világszerte oktatja a fiatal pályatársakat. A maga tréfás módján módján a hallgatóságot is "megtáncoltatta"

Budapest rejtett titkait tárta fel Kordos Szabolcs tovább »
Budapest rejtett titkait tárta fel Kordos Szabolcs
[ 2024. január 30. H13 Kultpont ]
A szemfüles hírszerkesztőknek sem tűnt fel, hogy a Magyar Rádió épületeinél egy földfelszíni atombunkert építettek 1952-ben, ahonnan háború esetén is lehetett volna műsort sugározni. A három méter vastag falak övezte óvóhely nemzetközi kuriózum, özönlenének a turisták, ha lerombolás helyett megnyitnák a közönség előtt. Kordos Szabolcs írja ezt az Egy város újabb titkai című gazdagon illusztrált új könyvében. A kötetben a legendás épületek jelenlegi állapotát is dokumentálják Huszár Dávid fotói. a folytatásért kattintson fent a "tovább"-ra
Karácsonyi kedvezményes könyvvásár tovább »
Karácsonyi kedvezményes könyvvásár
[ 2023. december 7-19. ]A szépirodalomé volt a főszerep abban a listában, amelyet a könyvtár duplum példányaiból állított össze. Az eladásra szánt csaknem háromezer kötet között azonban ezúttal már szép számmal szerepeltek szakirodalmi alkotások is. A megjelölt ár a kötet tartalma, terjedelme, gyakorisága, állapota szerint alakult, de akár 100 forintért is értékes műhöz juthattak az érdeklődők, akik vásárlási kedvét a karácsony előtti ajándékozási láz is fokozta. Az ünnepekre sok-sok könyv költözött meleg családi otthonba a Vasas Könyvtár raktári polcairól.
Szvoren Edina író jött a könyvtárba és elhozta a Budapest Nagyregényt tovább »
Szvoren Edina író jött a könyvtárba és elhozta a Budapest Nagyregényt
[ 2023. november 23. 17 óra ]
      A főváros 150. születésnapjára készült Budapest Nagyregényről első kézből kapott információt Szvoren Edina írótól a pódiumbeszélgetés közönsége. Ez a mű a főváros 23 kerületének legendáiból szövődik, és néhány nappal a találkozó előtt jelent meg. Mindegyik fejezet az adott kerülethez valamiként kötődő író műve. A kerületben lakó Szvoren Edina írta a józsefvárosi fejezetet.
      A művészeti ágak, mint a zene és az irodalom rokonságáról tapasztalatból tudott mesélni. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban érettségizett, ma pedig ott tanít. E munka mellett születnek hétköznapi helyzetekből kiinduló, aztán pedig meghökkentő fordulatokba torkolló novellái. Ír például az ország legjobb hóhéráról, és arról, hogy valakinek elvész a folytatásért kattintson a "következő"-re 
Oldal 1/2   [ 1 | 2 ]    Következő »
Könyvtárszületésnapi főzős író-olvasó-talkozó tovább »
Könyvtárszületésnapi főzős író-olvasó-talkozó
[ 2023. október 12. ]
Megalakulásának 120. évfordulóját időutazó és irodalmi rendezvénnyel ünnepelte a Vasas Könyvtár. Szabadtéren, a H13 udvarán idézte meg a XX. század első éveinek hangulatát, amikor a szakegyeletek gyűjteményéből létrehozták a mai intézmény elődjét. Ezek a csoportok sokat adtak tagjaik képzésére, művelődésére, ha az időjárás engedte, a szabadban is összejöttek, írók, művészek csatlakoztak hozzájuk, nyílt tűzön főztek valamit, már csak a gyülekezésekre árgus szemmel figyelő hatóságok gyanújának eloszlatása végett is. 2023. október 12-én a korabeli megélhetési lehetőségekről, keresetről, ruházkodásról, étkezési szokásokról a folytatáshoz lejjebb kattintson a "Következő"-re
Oldal 1/2   [ 1 | 2 ]    Következő »
A nagyszínpadi beszélgetés résztvevői: Halász Judit, Háy János, Závada Pál tovább »
A nagyszínpadi beszélgetés résztvevői: Halász Judit, Háy János, Závada Pál
[ 2023. június 10. 15:45 ]
Még csak vártunk rá a programot szervező Budapest 150 Könyvfőváros 2023 könyvheti sátrában, hogy a Vasas Könyvtár beszélgetéssorozatának harmadik triászát (Halász Juditot, Háy Jánost és Závada Pált) a színpadra hívják, amikor a művésznőt 10-12 éves lányok szólították meg, és kérték, hogy szelfizhessenek vele.
A  Hogyan olvasnak az írók, művészek? könyvheti rendezvénysorozatának harmadik alkalmán a következő kérdések vetődtek fel:
- Merít ötleteket korábbi olvasmányaiból egy-egy figura megformálásához a folytatáshoz lejjebb kattintson a "Következő"-re
Oldal 1/2   [ 1 | 2 ]    Következő »
A Vörösmarty téren Erdős Virággal, Nádasdy Ádámmal és Nyáry Krisztiánnal tovább »
A Vörösmarty téren Erdős Virággal, Nádasdy Ádámmal és Nyáry Krisztiánnal
[ 2023. június 10. délelőtt 11 ó ]
Mikor ismerkedett meg a betűkkel és mikor, mitől barátkozott meg az irodalommal a zenész famíliában született Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, prózaíró és sokáig közszeretetnek örvendő egyetemi tanár.
A budapesti Bábszínház színfalai mögött olvasgatott a bábszínész házaspár gyermekeként felnőtt Erdős Virág költő, drámaíró?
Gyerekkorától izgalmasnak tartja az írók életrajzi körülményeit Nyáry Krisztián, aki ezekből népszerű posztokat, könyveket ír?
Ezek voltak a fő kérdések az Ünnepi Könyvhét Nagyszínpadán azokhoz az alkotókhoz, akik a Hogyan olvasnak az írók, művészek? című beszélgetéssorozat második epizódjában szerepeltek. A folytatáshoz kattintson lejjebb a "következő"-re.
Oldal 1/2   [ 1 | 2 ]    Következő »
Az Ünnepi Könyvhéten beszélgettünk Fábián Jankával, Spiró Györggyel és Thuróczy Gergellyel tovább »
Az Ünnepi Könyvhéten beszélgettünk Fábián Jankával, Spiró Györggyel és Thuróczy Gergellyel
[ 2023. júnmius 9. 14.30 ]
A borús, időnként esős időjáráshoz képest sokan érdeklődtek a Hogyan olvasnak az írók, művészek? című eseménysorozat iránt, amelyet az Ünnepi Könyvhétre időzített a Budapest 150 Könyvfőváros 2023. Azon a hétvégén három alkalommal beszélgethettünk a Nagyszínpadon olyan alkotókkal, akik korábban a Magdolna 5-7. író-olvasó találkozók vendégei voltak. A beszélgetés hanganyaga podcast formájában meghallgatható a könyvtár Facebook-oldalán a 2023. július 21-i posztban. https://www.facebook.com/vasaskonyvtar A folytatáshoz kattintson lejjebb a "Következő"-re.
Oldal 1/2   [ 1 | 2 ]    Következő »
Krúdy Gyula nyomában Óbudán tovább »
Krúdy Gyula nyomában Óbudán
[ 2023. május 25. ]
Ha Szindbád rendel címmel a Sétaműhely által meghirdetett programra fizetett be a könyvtár. A 25 főben limitált csapatba az irodalombaráti kör tagjai jelentkeztek.  A séta megidézte Óbuda századfordulós világát, elárulta, hogy rúgtak ki a hámból, miként mulattak itt száz évvel ezelőtt neves íróink és a hétköznapi emberek. Felfedezhettük az író egykori lakhelyét, kedvenc kávézóját és vendéglőjét, megtudhattuk, mi volt akkoriban az étlapon. Az írói életmű nagyságára is fény derült. Krúdy Gyula regényei mellett a folytatáshoz kattintson lejjebb a "következő"-re.
Oldal 1/2   [ 1 | 2 ]    Következő »
Oldal 1/15   [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 ]    Következő »


VASAS KÖZPONTI KÖNYVTÁR ALAPÍTVÁNY
1086 Budapest, Magdolna u. 5-7.
Telefon: (+36) 1 313-6250 | E-mail: konyvtar@vasasok.hu
Nyitva tartás: hétfő, szerda 12.00-18.00 óráig | kedd, csütörtök: 9.00-17.00 óráig.
 
 
Szirén Online Katalógus www.emagyarorszag.hu
Beállítás kezdőlapként | Hozzáadás a kedvencekhez | Copyright © 2010. Vasas Központi Könyvtár Alapítvány. Minden jog fenntartva. www.ysolutions.hu
 
Vasas Központi Könyvtár Alapítvány